Dra hjem uten spor

Norges Padleforbund er en av organisasjonene som er med i Norsk Friluftsliv. De tok i fjor høst til orde for at nå har tiden kommet for at vi må endre våre turvaner, og bli flinkere til å rydde opp etter oss når vi er på tur.

Spesielt når man er flere kan det rett og slett være lurt
å grave et toalett, så enkelt at selv barn får det til!
Sporløs ferdsel er også viktig for Vesterålen Padleklubb.

Stadig flere padler nå i Vesterålen, og vi i klubben vil gjerne gå foran som gode eksempler, slik at både vi og tilreisende kan få padle i en ren natur.

Visste du forresten at sporløs ferdsel er en betingelse for benyttelse av allemannsretten?
(Se utdrag fra Friluftsloven, nederst i innlegget.)


I år innfører vi derfor sporløs ferdsel som egen post i 10 på skjæret, og oppfordrer også alle våre medlemmer til å ferdes sporløst på alle turer også om man ikke deltar der.

Vi drister oss samtidig til å utfordre andre padleklubber, og friluftsorganisasjoner til å gjøre det samme, eller finne på sin egen vri på sporløs ferdsel-aksjon

– Men hva mener dere egentlig med sporløs ferdsel? Kajakken setter da ikke spor på vannet?

Nei, det gjør det jo ikke. Men det kan skje at man kommer til ei fin strand der det har vært padlere før, og finner ulike ting etterlatt der. Selv potetskrell og eggeskall tar bort litt av villmarksfølelsen, når du kom fram til ei strand du trodde var godt bortgjemt, selv om det over tid blir borte i naturen. La den neste komme til samme opplevelse som du fikk! Norsk Friluftsliv om hva sporløs ferdsel er.

Ill.: Miljøstatus.no
For å få registrert posten «Sporløs-skjæret» må du rett og slett ferdes sporløst på turen, og poste et bilde av det. Vi oppfordrer også alle til å poste på sosiale medier, med #sporløsferdsel, og inspirer andre. Hva er ditt tips?

– Men hvordan i all verden poster man bilde av ingen spor? Det er jo ingenting?

Nettopp! Post et bilde av der du nettopp satt og spiste appelsin, men som det nå ikke ligger appelsinskall igjen etter deg, eller bålet du har brent helt opp og ryddet bort. Eller har du kanskje rett og slett vært på do? Da har du vel ryddet ekstra godt der, håper vi?

Sporløs ferdsel-tips:
• Dropp matemballasjen
• Husk søppelpose
• Ta søppelet med hjem - gjerne det du finner også
• Brenn rester på bålet (men ikke ting som blir liggende)
• Husk, matavfall tar også tid å bryte ned. Eks. banan- og appelsinskall bruker tid.
• Bruk billig dopapir, og brenn det eller grav det ned.
• Tips - under flomålet gjøres toalettet rent to ganger i døgnet
Vis hensyn når du brenner bål,
unngå uopprettelige skader på naturen.
• Velg bålplass med omhu (hvordan fjerne spor etter bålet, Speidersport)
• Bruk eksisterende bålplasser der de fins
• Ikke skad planter og trær
(Norsk Friluftslivs tips om sporløs ferdsel)

I likhet med de andre postene kan Sporløstskjæret bare registreres én gang av hver deltaker, men vi oppfordrer selvfølgelig til å ferdes sporløst på alle turer, og poste flere bilder likevel. Bruk gjerne hasjtagg #sporløsferdsel på Instagram også.

PS. Ta gjerne med en sekk for strandsøppel, og ikke bare ferdes sporløst, men plukke opp litt spor etter andre også. Alle monner drar, og det ser dessverre ikke ut til å bli tomt med det første.


OBS
Friluftslovens § 2:
«I utmark kan enhver ferdes til fots hele året, når det skjer hensynsfullt og med tilbørlig varsomhet.»

Friluftslovens § 11:
Enhver som ferdes eller oppholder seg på annen manns grunn eller på sjøen utenfor, skal opptre hensynsfullt og varsomt for ikke å volde skade eller ulempe for eier, bruker eller andre, eller påføre miljøet skade. Han plikter å se etter at han ikke etterlater seg stedet i en tilstand som kan virke skjemmende eller føre til skade eller ulempe for noen.»

Ingen kommentarer: