Tur til Litløy og Gaukværøy

Turen til Litløy og Gaukværøy byr på havpadling
og flotte naturopplevelser.
8.–10. juli padler vi til Litløy og Gaukværøy, som er et par perler utenfor Bø i Vesterålen. Turen starter fredag ettermiddag.

Vi får høre litt om livet på øyene i tidligere tider, for her har det bodd flere enn man skulle tro. Vi skal havpadle, kose oss på tur, besøke gamle tufter, båle og ha det kjekt.

Hvem kan bli med?
Det er et absolutt krav at du behersker kameratredning – også i bølger på yttersiden. Du skal også beherske å padle i bølger og vind (minst laber bris), selv om vi har med erfarne turledere. Vi ser også an sammensetningen av gruppen. Er du i tvil om du kan være med, spør!

Hvordan melder jeg meg på?
Det gjør du ved å bruke påmeldingsskjemaet HER.
Påmeldingsfrist er 1. juli, etternølere må ta kontakt med turleder først. Må vi sette tak, prioriterer vi våre medlemmer og samarbeidsklubber som har meldt seg på innen fristen.
Turleder Marian, tlf. 917 66 920.

Litløy
Her ute bor det faktisk folk! Der ingen skulle tru, og så videre – ja, programmet har faktisk vært her også. Det kan du se HER. Fyret ble automatisert og øya avfolket, men det ble så solgt.

Fremdeles ser man tufter og murer etter bebyggelsen. Ifølge Wikipedia så besøkte fylkesarkeologen i Nordland Litløya og Gaukværøya våren 2010. De registrerte da 15 steinaldergroper på Litløya, en mulig båtgrav fra jernalderen og to gårder fra før-reformatorisk tid. I 1865 var det registrert hele 71 innbyggere på øya.

Lørdag er det meningen at vi går i land nord på øya, og tar en spasertur bort til fyret. Her legges det opp til lunsjservering. Det er ennå ikke klart hva vi tilbys/pris, så meld fra om interesse foreløpig. Vi tar opp bestilling når vi har fått konkret tilbud. Det er også ei hule på øya, som det er knyttet et sagn til og som det kan være artig å utforske. Ta med hodelykt.

Gaukværøy
Øya skal ifølge kystlaget i Bø huse fiskerihistorie helt tilbake til 1300-tallet, og den var bebodd til ca. 1950. I 1910 skal det ha bodd 130 mennesker her, fordelt på 20 hus. Under seifisket noen år tidligere rodde i tillegg 324 fiskere fra øya, ifølge lokalhistoriewiki.
Fremdeles ser man tufter og murer etter bebyggelsen. Det er i dag satt opp skilt med informasjon på en del steder på øya, så det er verdt en spasertur når man først er i land her.
For fjellvante folk er det mulig å gå til toppen av øya, om man er skodd for det

For øvrig artikkel om tur hit i turlagets "På Ræk", kan du finne for nedlasting HER.
Hvor er disse øyene?
De ligger helt sørvest for Bø i Vesterålen. 2 km fra Svinøya, altså kryssingen over – og 3 km korteste avstand inn til vei.
Om vi setter ut fra Fjærvoll eller Vinjesjøen kommer litt an på værmeldingen, men du følger uansett fv 820 fram til begge stedene.

Hvordan bor vi?
Vi camper i det fri, det vil si at du må ta med deg telt eller lignende, sovepose og det du ellers trenger for overnatting to netter.

Hva må jeg ha med?
Du må ha med det du selv trenger, inkludert vann. Gjerne noen kubber til et felles bål også. De som har slepeline og/eller VHF  og annet sikkerhetsutstyr bes om å ta det med.

10 på Skjæret
Gaukværøy er en av postene på 10 på skjæret, så om du blir med på denne turen får du samtidig samlet deg en post.

OBS 
Dette er en noe utsatt tur. På yttersia av øya er det holmer og skjær og som regel en del tungsjø som bryter i varierende grad. Dette gir ofte rote-/sprettsjø. Selv om det er blankstilla når du padler fra land, så er det også 2–3 kilometer over til Gaukværøya. Det kan blåse opp underveis, eller komme tåke. Båttrafikk må også påregnes.

Ingen kommentarer: