Norgepålangsstatus: Tom Amundsen
I går campet Tom Amundsen på Vedøya, 3 km nord for innløpet til Raftsundet i Vesterålen. Asle-Håvard og undertegnede hadde stått opp klokka fem og kjørt til Hanøy. Vi var klare for å dele en heldagstur, sammen med en av de friske norgepålangspadlerne.

I Raftsundet gikk straumen svakt sørover, men frisk bris fra sørvest ga flotte, stående bølger fra Trangstraumen og nedover forbi Raften. Selv om det syntes som om vi bare bakset i bølger fra alle kanter fortalte GPS-målingene at vi gjorde 10-12 km/t. Dette var en frisk opplevelse for langpadleren, som sa at han ikke hadde opplevd så sterk straum før. Etter fire timer gled vi inn på Trollfjorden og tok en, forhåpentligvis, velfortjent matpause i fjæra innerst i fjorden.

Tom fortalte om det sjokkerende møtet med Finnmarkskysten, og den enorme naturen der oppe. Dønninger digre som hus ved Kiberg, og uendeligheter med kilometer over Tanafjorden og de andre berømte og beryktede finnmarksfjordene. "Jeg liker å stoppe for å ta bilder, men det er jo så masse...". Han dro opp en vanntett kasse og viste oss sikker oppbevaring av PC, kamera og sammenleggbart solcellepanel.

Intet problem å padle langs Norges kyst - her er befolkning over alt og det er ikke nødvendig å ha masse vann ombord. "Vann får man tak i over alt".

Det er mye å berette allerede, etter at vel en tredjedel av kysten er tilbakelagt. Praktiske innordninger og systematisk pakking gjør livet i kajakk og telt levelig. "Når jeg passerer Stavanger (padleren bor på Sandnes - red.anm.) skal jeg stoppe på Kvitesøy - kan ikke gå for nært byen; da er det fare for at jeg vil hjem og overnatte". Tom har som mål å passere alle viktige ytterpunkter (utenom Lofotodden, som de færreste runder i kajakk) og ikke ta sikre snarveier med trilling og bæring over eider innenfor halvøyer. "Oslofjorden ska også padles heilt inn - ska klaske årebladet i skrånigna ved Operaen, før eg fortsetter ut igjen og vil målet ved Svinesund etter omtrent tre måneder."

Etter pausen i Trollfjorden var det på tide å ta farvel til vår nye padlekamerat Tom, og returnere til Hanøya (nordre innløp av Raftsundet) - med lett bris i ryggen og en medgjørlig straum som hadde snudd nordover. Flink gutt. Vi - Vesterålspadlerne - fikk oss en flott dagstur på vel en maratons lengde. Det samme som Tom padler omtrent hver dag på sin ekspedisjon.

I kveld har Tom fortsatt ned Raftsundet, via Digermulen og Årsteinrenna, ut til Sandøya i Svellingan-arkipelaget. Her vurderer han vind og vær for om mulig å krysse over til Hamarøy mandag. Vi ønsker ham all mulig lykke til på ferden videre sørover langs leia!

2 kommentarer:

Øyvind Amundsen sa...

Tusen takk for et flott innlegg og bilde av min bror Tom. Dere er en fantastisk gjeng.

Han ser frisk ut :-) Jeg sitter her hjemme i Stavanger å prøver å få med meg alt som har med ham å gjør. Ser ikke ut som vi er alene her i sør om og følge ham.

Blir kjekt å ta vare på alt, til ettertiden.

Tror nok han satte pris på litt selskap ja, blir jo litt ensomt i enkelte perioder.

Takk igjen!

Siri Halvorsen sa...

Hei sprekinger, så fint innlegg dere har skrevet om dagen sammen med broren vår. Utrolig kjekt å følge turen via PC. (Føler at vi er litt med på turen, he). Takk for at dere formidlet dette til oss på en så fin måte. Hilsen Siri